3 yaş tüm çocuklar için oldukça kritik bir dönemdir ve bu dönemde çeşitli agresif davranışlar sergileyebilirler. Hatta kendi bağımsızlıklarını ilan etme gibi davranışlar içerisine de girebilirler. Bunun nedeni 3 yaşında çocukların kendini ispatlama çabasına girmesidir. Bu nedenle aileler çocuklarının çok farklı davranışlar sergilediğini gözlemleyebilir. Ailelerin söylediğinin tam tersini yapma, aileler tarafından önerilen hiçbir şeyi kabul etmeme, yemeğini kıyafetlerini kendisinin seçmek istemesi gibi pek çok farklı davranışı örnek olarak gösterebiliriz.
Üç yaş sendromu ortaya çıktığında çocuklar kendi istedikleri yapılmadığında ağlama nöbetleri yaşayabilir. Ağlama nöbetlerinin bu dönemde saatlerce sürebileceğini belirtmek gerekiyor. Çocuklarda oldukça yaygın bir şekilde görülen ağlama krizleri nedensiz olarak da ortaya çıkabilir. Peki, bu dönemi nasıl atlatmak lazım? 3 yaş sendromunda olan çocuklara nasıl yaklaşılması gerekiyor? İşte sizin için bazı öneriler...
Bu dönemde çocuğunuza sevginize çok daha fazla hissettirmeye çalışın. Sıklıkla onu sevdiğinizi söyleyin ve sarılın.
3 yaş sendromu döneminde çocuklar kendilerini önemli hissetmek ister. Bu nedenle çocuğunuza küçük görevler verebilir ve böylelikle kendini çok daha önemli hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin çamaşırları çamaşır makinesine atmak konusunda size yardım etmesini isteyebilirsiniz. Bu ve benzeri görevler çocukların 3 yaş sendromunu çok daha kısa sürede atmasına yardımcı olur.
Sosyalleşme çocukların 3 yaş sendromunu daha kolay atlatmasını sağlıyor. Arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmesini sağlamanız bile özellikle ağlama krizlerinin azalmasını beraberinde getirebilir.
Çocuklarınıza dışarıda daha fazla zaman geçirmeye özen gösterin. Parka gitmek gibi çocuklar için eğlenceli olan aktiviteler keyfi bir gün geçirmesini sağlayabilir ve böylelikle 3 yaş sendromunu konforlu bir şekilde atılmasına yardımcı olur.
Bu dönemde çocuğunuzla konuşurken kesinlikle göz teması kurmalısınız. Size anlayıp anlamadığını sormalı ve size anladığını ifade ettiğinde de ona teşekkür etmelisiniz. Böylelikle çocuğunuzun kendini kıymetli ve önemli hissetmesine yardımcı olacaksınız.
Gün içerisinde çocuğunuzun olumlu davranışlarını gözlemlediğinizde onu takdir edin. Böylelikle yeniden olumlu davranışlar içerisine girmesi noktasında çocuğumuzu motive etmiş olacaksınız.
Çocukların 3 yaş sendromunda eşyalarını ve oyuncaklarını paylaşma noktasında sıkıntı yaşadığını belirtelim. Daha önce oyuncakları da paylaşıyor olsa bile bu dönemde paylaşmayı reddedebilir. Çocuğunuzu bu konuda zorlamamalı ve baskı yapmamalısınız.