Alzheimer yaşlılık döneminde görülen ve ruh halinde ani değişiklikler, bellek bozukluğu gibi pek çok sıkıntıyı beraberinde getiren bir hastalıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin özel bir bakıma ihtiyacı oluyor. Ancak Alzheimer hastasının bakımının da son derece zor ve sabır isteyen bir iş olduğunu belirtmek gerekir. Bunun için sizlere bazı önerilerde bulunacağız.
İletişim Sorunu Durumunda Ne Yapmalı?
Öncelikle alzheimer hastalarının iletişim noktasında büyük sıkıntılar çektiğini belirtmek gerekiyor. Genellikle anlamsız cümleler kurar ve kelimeleri yanlış telaffuz etmeye başlarlar. Eğer hastanızın size ne anlatmak istediğini anlayabiliyorsanız onun cümlelerine düzeltmeye çalışmayın. Bu durum duygu durumunda farklılıklara yol açacak ve hastanın kendisini çok daha kötü hissetmesine neden olacaktır. Hastanız ile konuşurken yumuşak bir ses tonu kullanmalı ve gülümseyerek konuşmalısınız. Bu esnada omzuna dokunmak ya da eline dokunmak gibi küçük ten temasları hastanızın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.
Hastanın Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bu rahatsızlığı yaşayanların sıklıkla başına gelen olay dışarıya çıkarak kaybolmalarıdır. Bunu önlemek için kapıları mutlaka kilitli tutmanız gerekiyor. Ayrıca yine de kaybolması ihtimalini göze alarak cep telefonunuzu bir kağıda yazarak hastanızın cebine koyabilirsiniz. Etrafta kesici ve delici hiçbir aletin bulunmaması son derece büyük önem taşıyor. Çünkü bu rahatsızlığı yaşayanlar hiç beklenmedik bir anda hem kendilerine hem de yanındaki kişilere zarar verebilir. Aynı zamanda temizlik ürünlerini ve ilaçları da kilitli bir dolap içerisinde tutmanız gerektiğini unutmayın.
Evde Sürekli Gezen Hasta İçin Ne Yapmalı?
Gün içerisinde enerjisini boşaltamayan ya ya da canı sıkılan hastalar genellikle evin içerisinde sürekli gezmeye başlar. Bu durumu önlemeye çalışmalısınız. Bunun yerine sizin gözetiminde olması kaydıyla basit ev işlerini yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hem canı sıkılmayacak hem de enerjisini boşaltmış olacak. Ayrıca kendini işe yaramış hissettiği için basit ev işleri bu hastaların ruh haline de iyi geliyor.
Ruh Hali Sürekli Değiştiğinde Ne Yapmalı?
Hastaların zihinsel fonksiyonlarının bozulmaya başlaması duygu durumlarının sürekli değişmesi ne de beraberinde getiriyor. Saldırgan ya da suçlayıcı bir tavır içerisine girebiliyorlar. Bu durumda mutlaka sakin kalmalı ve yumuşak bir ses tonu ile hastanızla konuşmalısınız. Sizi suçlaması durumunda “bu konuyu düşüneceğim” ya da “ bundan sonra daha dikkatli olacağım” şeklinde sakinleştirici ifadeler kullanmalısınız.