Bebeklerde doğumdan itibaren sindirim sistemi ile ilgili çeşitli problemler yaşanabilir. Özellikle kaka yapmakta zorlanıyor olması bebeklerin mutlaka kabız olduğu anlamına gelmiyor. Bununla birlikte bebeklerin gün içerisinde kaka yapma sayısının da değişkenlik gösterebileceğini belirtmemiz gerekir. Gün içerisinde birkaç defa kaka yapan bebekler olduğu gibi kakasını sadece iki ya da üç günde bir yapan bebekler de var.
Elbette bebekler büyüdükçe kaka yapmaları ile ilgili durum da değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle ailelerin aklına hemen kabızlık gelmemeli! Bebeklerin kabız olduğuna dair bazı belirtileri biliyor olmanız, daha doğru bir karar vermenizi sağlayabilir. Peki, bebeklerin kabız olduğu nasıl anlaşılır? Yaygın şekilde görülen belirtileri hemen sizlere aktarıyoruz.
Bebeklerin kabız olması durumunda aileler bir hayli paniğe kapılabiliyor. Böyle bir durumda öncelikle endişe etmemelisiniz. Bebeğinizin kabız olması durumunda yapabileceklerinize şu örnekleri verebiliriz:
Bebeğinizin her iki bacağını elleriniz ile tutun ve dairesel hareketler yapın. Bu sayede kakanın bağırsaklar içerisinde ilerlemesine yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin kakasını çok daha kolay bir şekilde yapması da mümkün olabilir.
Bebeğiniz için sıcağa yakın ılık su banyosu hazırlayabilirsiniz. Sıcak su kabızlık problemi yaşayan bebeklerde bir hayli rahatlatıcı olabiliyor. Sıcak su banyosunu günde 2 defa yaptırabilir de böylelikle bebeğinizin daha kolay kabızlık sorunundan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Karnına hafifçe masaj yapmak da etkili bir yöntemdir. Bebeğinizin karnına dairesel hareketlerle hafif bir şekilde masaj yapabilir ve masaj öncesinde bebek bakım yağı ya da krem sürebilirsiniz.
Bebeğiniz kabız olduğunda anüsün dış tarafına mutlaka vazelin ya da krem sürmelisiniz. Bu sayede kakanın anüsten çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda anüsün kakayı yapma esnasında acımasını da engelleyebilir ve yumuşamasını sağlayabilirsiniz.