Üzgünüz ama yanılıyorsunuz. Çünkü sırada 4 - 5 yaş sendromu var. Öncelikle belirtmemiz gereken unsur çocukların 4 ve 5 yaşlarında aynı psikolojide olduklarıdır. Yani 4 yaş ve 5 yaş sendromu 2 farklı sendrom değildir. Bu nedenle her iki yaşı bir arada incelemek be sendromu da ortak bir şekilde ele almak gerekiyor. Çocuklarda 4 - 5 yaş sendromunda davranışlar nasıldır sorunuzu hemen yanıtlayalım.
Çocuklar kendi kararlarını kendileri almak isterler ve bencil davranışlar içerisine girebilirler. Bu dönem çocukların kendi cinsel kimliklerinin farkına vardıkları dönemdir. Bu dönemde çocuklar için insanlar artık kadın ve erkek olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Aynı zamanda özellikle yaşıtlarını ve kimi zaman da yetişkinleri taklit etme eğilimine girerler. Bu nedenle anne babaların 4 ve 5 yaşlarında kendi davranışlarına çok fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü çocuklar bu dönemde anne ve babalarını da taklit etme eğilimi içerisine girebilirler.
4 ve 5 yaşlarında çocuklar artık sınırların da farkına varırlar. Hatta kızgın, öfkeli ve inatçı olmaları pek çok uzman tarafından sınırların farkına varmaları konusuna bağlanıyor. Çocukların çok büyük bir bölümü kendisine söylenenlere son derece kızgın bir şekilde karşılık vermeye başlar. Bununla birlikte çocukların sürekli kızgın olduğunu da söyleyemeyiz. Çünkü 4 ve 5 yaş sendromu çerçevesinde çocuklar artık dünyayı daha fazla keşfetmeye başlarlar ve sürekli soru sormaya eğilimlidirler.
Bu dönemde aileleri en çok şaşırtan çocukların eleştirmeye başlaması oluyor. Anne ve babalarının ya da öğretmenlerinin davranışlarını, sözlerini eleştirmeye başlarlar. Çevresindekilerin yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyebilir ve hatta hayali bir arkadaş bile yaratabilirler. Bu eleştirilere kendisinin değil hayali arkadaşının yaptığını da söyleme gibi çeşitli durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Bu Dönemde Ne Yapmalı?
Sakin olmalı ve çocuğunuza sık sık onu sevdiğinizi söylemelisiniz. Olabildiğince katı kurallar koymaya çalışın ve çocuğunuzu cezalandırmayın. Çocuğunuzun tüm olduğumda davranışlarını ve olumlu yaklaşımlarını takdir etmeyi sakın unutmayın. Şayet kontrolünüzü kaybettiğinizi düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alma konusunda çekinmeyin.