0530 265 75 35
0530 265 75 35
Eğri Boyun Hastalığı (Tortikollis) Nedir?

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikollis) Nedir?

Eğri boyun hastalığı, yenidoğan bebeklerde görülebilen hastalıklar arasında yer alıyor. Doğumdan 1-2 ay sonra görülmeye başlanan bu hastalık, bebeklerin %20’lik kısmında kalça çıkığı sorunuyla birlikte de görülüyor. Zamanında teşhis edildiği zaman yüksek oranda ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebiliyor. Geç kalındığı zaman ise cerrahi müdahale ile tedavi mümkün oluyor.

Eğri Boyun Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Eğri boyun hastalığının kas kaynaklı bir sorun olduğu biliniyor. Boynun 2 tarafında yer alan ve Sternocleidomastoid adı verilen bu kasların birinin kısa olması ve gerginliği hastalığına sebep veriyor. Bu duruma kas içerisinde meydana gelen bir kanamanın bağ dokusu haline gelmesinin sebep olduğu da biliniyor.

Eğri Boyun Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Boynun 2 tarafındaki kaslar üzerinde şişlik olması
  • Bebeğin başının sorunlu kısma doğru eğilmesi
  • Kafasını diğer kısma çevirmeye çalışırken hareket kısıtlığı meydana gelmesi
  • Bebeğin sürekli aynı kısma doğru başını çevirerek yatması

Eğri Boyun Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisinde hemen ameliyata ihtiyaç duyulmuyor. Sorun tespit edilmişse önce egzersiz ve fizik tedavi seçenekleri deneniyor. Tortikollis egzersizleri arasında pasif egzersizler bulunuyor. Egzersizler boyunu hareket ettirmeye dayalı oluyor.

Bebeğin 6. ayına kadar egzersizler devam ettirilirse sorun tamamen ortadan kalkabiliyor. Fizyoterapistlerle birlikte çalışıldığı zaman daha hızlı sonuçlar alınabiliyor.

Sorun geç teşhis edilmişse ve tedavi edilmezse 4-5 yaşlarına doğru çocuğun başı köprücük kemiğine yapışıkmış gibi gözükmeye başlar. Fizik tedavisine yanıt verilmezse bebek 12-15 aylık olduğu sırada ameliyat olabiliyor.

Tortikollis ameliyatı yapıldıktan sonra bir süre alçı ya da korse kullanılması gerekiyor. Hastalık tedavi edilmediği takdirde çocuğun ilerleyen yaşlarında yüzünde ciddi asimetrik bir görünüm meydana gelebiliyor.

Bozukluk omurgalarda ortaya da çıkabiliyor. Bu bozukluklar hem sosyal hem de fiziksel açıdan ciddi sorunlar arasında yer alıyor.Bu sebeple, tortokollis teşhisi yapıldığı zaman bebeğin tedavisinin aksatılmaması son derece önemli oluyor. Doğru tedavi yöntemleriyle kısa süre içerisinde tedavi başarılı sonuçlar verebiliyor. Erken teşhis için belirtilerden birkaçı ortaya çıktığı zaman vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi tavsiye ediliyor.