0530 265 75 35
0530 265 75 35
Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

KARDEŞ KISKANÇLIĞI NASIL ÖNLENİR?

Bir çocuğun yaşayacağı en doğal duygulardan biride şüphesiz ki kardeşini kıskanma duygusudur. Her çocuk tek olmak, bütün ilginin kendinde toplanmasını ister. Doğacak olan kardeş onun için bir tehdittir. Anne ve babasının artık onu sevmeyeceğini, ona eskisi gibi davranmayacağını düşünür. Çocuk kıskançlıktan dolayı kardeşine öfke duymaya, onu sevmemeye başlar. Bu durumda aileye karşı inatçı bir tutum sergiler.

Bebek doğduktan sonra çocukta görülen bazı davranış şekilleri şöyledir;

  • Daha önceleri sadece onunla ilgilenen anne ve babasının ilgisinin 2 ye bölünmesi ile kardeşine karşı öfke duymaya başlar. Onu istemediğini ve sevmediğini söyler.
  • Tuvalet eğitimi verilmesine rağmen altına kaçırma, emzikle dolaşma gibi tepkiler verebilir.
  • Eve gelen bir misafire aşırı ilgi gösterebilir. Misafir evdeyken annenin yüzüne bakmayarak ondan intikam almaya çalışabilir.
  • Sürekli olarak onu sevip sevmediğinizi sorgular.

Bu gibi durumlarda anne ve baba ya da büyük sorumluluklar düşmektedir. Kıskançlığı mümkün olduğunca önlemeleri, kardeş sevgisini ona kazandırmaları gerekir.

Anne ve babanın alması gereken önlemler şu şekildedir;

Evde yapılacak olan değişiklikler bebek doğmadan yapılmalıdır. Bebek doğduktan sonra çocuk bebeği kabullenemeyecektir. Ev içinde yapılacak olan değişiklikler (yatakların yerlerinin değişmesi, bebeğe yeni bir ortam hazırlanması vs.) bebek doğmadan yapılarak çocuğun bu değişikliklere alışması gerekmektedir. Yapılan şeylerin bebeğe özel olması ve bebek geldiğinde yapılması çocuk da ki kıskançlık duygusunu alevlendirir. Önemsenmediğini hisseder. Bu durumdan kardeşini suçlu tutar.

  • Çocuğunuzun gösterdiği kıskançlık tavrını normal karşılayın. Ne olursa olsun çocuk gelecek olan kardeşini bir rakip olarak görerek kıskanır.
  • Onu suçlarsanız aranızdaki ilişki zedelenebilir.
  • Kardeşini sevmesini sağlayın. Kardeşinin henüz bebek olduğu için her şey ağlayarak ifade ettiğini, ileride çok iyi anlaşacaklarını söyleyin.
  • İki çocuğa da eşit ilgi göstermeye çalışın. Anne veya baba diğer kardeşle daha çok ilgilenirse bu çocuk da olumsuz tepkilere yol açar.
  • Kardeşler arası kıyaslama yapmaktan kaçının.