Kreşler çocukların sosyal ortama ilk defa adım attıkları ve ilk defa ailelerinden ayrı olarak zaman geçirdikleri dönemlerdir. Bu dönemde çocukların kreşe uyum sağlamaları çok kolay olmayabiliyor ve ailelerinin desteğine her zamankinden daha fazla gereksinim duyuyorlar. Elbette bu dönemde çocuklarda bazı korkular da gelişebiliyor ve bu durumun son derece normal olduğunu belirtmek gerekir. Kreşe başlayan çocukların psikolojisini anlamak için öncelikle ne gibi korkular yaşadıklarını biliyor olmak gerekir. Çocuklarda en yaygın şekilde gelişen korkular şunlardır:
Özlem
Çocukların öncelikle “ annemi/babamı özlersem göremeyeceğim” korkusu yaşadıklarını biliyor olmak gerekir. Ancak aileler doğru şekilde davranırsa bu korku kolaylıkla ortadan kalkabilir. İlk günlerde çocuğunuzu kreşte yalnız bırakmamalı, dilediği zaman onun yanında olacağınızı göstermelisiniz.
Kaybolma
Çocukların yaşadığı bir diğer korku da kreş binasında kaybolmak oluyor. Bu nedenle kreşe başlamadan önce binayı çocuğunuzla birlikte gezebilir ve binayı tanımasını sağlayarak bu korkuyu yenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Altına Kaçırma
Özellikle tuvalet konusunda kimi zaman sıkıntı yaşayan çocuklar kreşte altına kaçırma endişesi de yaşayabiliyor. Bu konuda çocuğunuz kreşe başlamadan önce sıklıkla sohbet edebilir ve tuvaletinin gelmesi durumunda ne yapması gerektiği konusunda bilgi vererek onu rahatlatabilirsiniz.
Servise Binme
Çocuklar servise binme konusunda da endişe yaşayabiliyor. Servise binmeleri noktasında onları rahatlatmanız gerekir. Daha önce çocuğunuzla birlikte servise birkaç defa binebilir ve böylelikle servise güvenmesini sağlayabilirsiniz.
Çocukları Kreşe Alıştırmak İçin Ne Yapmalı?
Öncelikle çocuğunuzun kreşe alışması için sabırlı olmalı birdenbire kreşe alışmasını beklememelisiniz. Bu zaman diliminde çocuğunuz ile birlikte kreşe giderek bir süre gözlem yapmasını sağlamanız gerekiyor. Çocuklar kreşte neler olduğunu gözlemleyerek bu ortamı kendisi tanımalı! Zaten bir süre sonrasında kreşteki rengarenk oyuncaklar ya da çocukların oynadığı oyunlar onun da ilgisini çekecektir.
Eğer çocuğunuz kreşe götürdüğünüzde sürekli olarak ağlıyorsa kesinlikle bırakıp gitmeyin. Bazı kreş yönetimleri çocuğunuzu bırakıp gitmeniz konusunda ısrarcı olabilir. Ancak uzmanlar sürekli ağlayan çocukların henüz kreş için hazır olmadıklarını dile getiriyor. Dolayısıyla alışması için biraz daha zamana ihtiyacının olduğunu göz önünde bulundurarak çocuğunuza bu süreyi tanımanız gerekir.