Eğer hasta bakıcısı olarak görevlendirmek istediğiniz kişi yabancı uyrukluysa öncelikle çalışma izin almanız gerekiyor. Aksi takdirde sadece çalışma izni olmadan hasta bakıcılığı yapan kişi değil, çalıştıran kişi olarak siz de cezai yaptırım ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çalışma izni çalışma bakanlığı tarafından veriliyor. Evinizde yabancı uyruklu bir hasta bakıcı çalıştırmak istiyorsanız 65 yaşından büyük bir yakınınızın evde ikamet ediyor olması gerekir. Aynı zamanda bu kişinin 1. Dereceden yakınınız olması şartı da aranıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izni için başvuru yaparken bazı belgeleri de iletmeniz gerekiyor. Hazırlamanız gereken belgeleri şu şekilde listeleyebiliriz:
Tüm bu belgelerin hazırlanması ile birlikte bir de ödeme yapılması gerektiği bilgisini sizlerle paylaşalım. Başvurunun kabul edilmesi durumunda “çalışma izni harcı ve değerli kağıt bedeli” olarak adlandırılan bir meblağın ödenmesi gerekiyor. Hasta bakıcısı olarak çalışacak olan kişinin kimlik numarası belirtilerek yatırılması gereken bu meblağ için sadece 3 banka tercih edilebilir. Bu bankalarda şöyle:
Bu meblağ yatırıldıktan sonra herhangi bir makbuz ibrazına gerek kalmıyor çünkü sistem tarafından ödemenin yapılıp yapılmadığı görülebiliyor. Söz konusu ödemenin yapılabilmesi için 15 günlük bir süre tanındığı bilgisini de aktaralım. Bu 15 günlük süre içerisinde ödeme yapılmazsa başvuru iptal ediliyor.
Yabancı uyruklu hasta bakıcı çalıştırmak isteyenlerin yaratırım merak ettiği sorulardan biri de bu! Bu süre değişebiliyor olmakla birlikte genellikle 30 gündür. Yoğun olan günlerde daha uzun süre beklenmesi de gerekebilir. Ancak genel olarak bakıldığında çoğunlukla 30 gün içerisinde çalışma izninin çıkıp çıkmadığı belli oluyor.